חרדה קיומית, על פי הגישה האקזיסטנציאליסטית, היא ‘אם כל החרדות’.
זוהי תחושת אי נוחות בסיסית אותה חווים אנשים ברגע בו הם מתחילים להיות ערים לקיומם.
חרדה זו היא בלתי נמנעת, וכולנו חווים אותה לעיתים. מקורה הבסיסי של חרדה זו טמון בידיעה כי המוות הוא סוף בלתי נמנע של חיינו בעולם, וכי האדם הוא יצור פגיע ושביר.
חרדה זו אינה שלילית.
היא חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי ובה טמון גם הפוטנציאל לחיות את חיינו בצורה אותנטית יותר, מלאה ומגשימה.
החרדה מחזירה אדם לעצמו ומכריחה אותו לשאול כיצד יוכל לחיות חיים אותנטים יותר.
אפשר להעלים חרדה זו רק באופן זמני – על ידי חיים שבלונים מוכרים וידועים שהם כביכול בטוחים.
אולם, החרדה הקיומית תצוץ ותעלה שוב ככל שננסה להתעלם ממנה או כאשר משהו ישתבש.
חרדה היא האינדיקציה לרמת מודעותו של אדם. היא תזכורת להיותנו יצור חי ובעל חופש בחירה.
בטיפול אין אנו מנסים להעלים את החרדה – אלא מביטים בה ומנסים לראות את משמעותה.
להבין את החרדה = לאזור כח לחיות.
1. חרדה מפני חוסר הוודאות שבעתיד: חרדה זו נובעת מהעובדה שאנו חיים בעולם בו אין אנו יכולים לדעת מה יקרה בעתיד, אין כל וודאות שמטרות תוגשמנה או כי בחירות שבצענו אכן יתגלו בעתיד כבחירות ‘הנכונות’.
חרדה זו הופכת את העתיד למפחיד יותר..
2. חרדה מפני חוסר המשמעות של הקיום: חרדה זו נובעת מהחשש שאדם עלול לעבור את חייו מבלי להשיג דבר משמעותי. חרדה זו מעוררת את השאלה ‘מה הטעם בחיים כאשר הם המלווים ממילא בסבל רב’.
3. חרדת הבדידות: חרדה הנובעת מהידיעה שאדם שרוי בבדידותו, והוא האחראי היחיד לחייו. אדם יכול להקיף את עצמו בבני משפחה וחברים, אך בסופו של יום הוא קיים בבדידותו. פעמים רבות, למרות שנמצאים אנשים סביבו, הוא חש עצמו בודד בתוך עולמו. אחרים יכולים לנחם אדם בבדידותו – אך לא למחוק את הבדידות.
הניסיון ליצור עולם בטוח הוא חסר היגיון – משום שהעולם בו אנו חיים אינו כזה. אנשים אומנם מבקשים ליצור חיים כאלה, או להשיג שטר בטחון – אך זהו אינו טבעו של העולם. כל עוד קיים העולם וחוקי הטבע פועלים – אי אפשר יהיה להשיג שליטה מוחלטת ובטחון גמור.
מטפל אינו יכול להציג את החיים יפים יותר ממה שהם באמת. מטפל אינו יכול לומר כי החרדה מיותרת או לא קיימת. אולם ביחד עם המטפל יש לשאול למשמעות החרדה.
סיבות לחרדה צצות ועולות שוב ושוב בטיפול ובחיים. החרדה עלולה אף לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, לעיתים בכעס, לעיתים בצחוק. כשהמטופל ידע להקשיב להן לבדו, לבדוק את משמעותן, למצוא כיצד הן משתקות אותו וכיצד הוא יכול להן, הוא יוכל להמשיך בדרך בעצמו.
חרדה היא חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי.
צור קשר ואשמח לעזור.